Bedre foderudnyttelse hos slagtesvin

Bedre foderudnyttelse hos slagtesvin - SEGES Projektsitet

Formålet er at skaffe ny viden, der sikrer den ønskede positive udvikling i foderudnyttelsen for at leve op til ”VSP’s strategi 2018”, og til ”Herning-erklæringen”. I strategien er der defineret følgende mål: ”I 2018 skal foderudnyttelsen være 2,65 FEsv pr. kg tilvækst hos slagtesvin (32-107 kg) ved gns. uændret slagtevægt – mod 2,87 FEsv pr. kg i dag målt på landsgennemsnitstal”. I Herning-Erklæringen er et af målene et løft i produktivitet i den ringeste tredjedel af besætningerne, så gennemsnittet for foderudnyttelse bliver 2,70 FEsv pr. kg tilvækst. En forbedring af foderudnyttelsen er meget væsentlig, både af hensyn til indtjeningen på den enkelte bedrift, konkurrencekraften og også af hensyn til miljøet (bl.a. fosforkrav).

Tilsætning af xylanase til fermenteret hvede påvirker ikke profilen af organiske syrer eller nedbrydning af fibre. Xylanase bevarer sin aktivitet efter 16 timers fermentering.
Restriktiv vådfodring med hjemmeblandet foder gav samlet set bedre produktionsresultater end ad libitum tørfodring med pelleteret foder, men der var forskel mellem besætninger og køn. Hjemmeblandet vådfoder skal være billigere end pelleteret foder.
En afprøvning af hollandsk kontra dansk slagtesvinefoder viste bedre produktivitet af hollandsk foder. Det økonomiske resultat var lavere grundet en høj pris på det hollandske foder. Indholdet af kobber i hollandsk foder var højere end tilladt.
Produktionsværdien (PV) pr. stiplads pr. år kan i nogle besætninger øges ved at hæve slutfoderstyrken, men høj slutfoderstyrke medfører lavere PV pr. gris, hvis slagtevægten ikke øges. Slutfoderstyrken bør være den samme for både so- og galtgrise.
Tilsat xylanase øger EFOSi. Effekten afhænger af firmaprodukt og pH. Det anbefales fortsat i foderoptimering at anvende EFOSi værdien for kornråvarer tilsat xylanase. Det kan medføre op til 1 ekstra FEsv på mærkningssedlen, når der tilsættes xylanase.
I 37 slagtesvinebesætninger blev der ikke fundet sammenhæng mellem dødelighed og forekomst af maveforandringer. Anvendelse af pelleteret foder og PCV2-vaccination havde statistisk sikker sammenhæng til højere forekomst af maveforandringer.
I 20 indsamlede hollandske slagtesvinefoderblandinger var der i gennemsnit 2,5 FEsv mindre i foderet end deklareret.
Råproteinkoncentrationen er faldet i vårbyg og havre og er steget lidt i hvede, rug, triticale og vinterbyg i forhold til sidste år. Energikoncentrationen er faldet. Indholdet af fosfor ligger på niveau med eller lidt over sidste år, bortset fra havre.

© 2021 - SEGES Projektsitet